Portal oficial de Turisme a Andorra la Vella
T (+376) 750 100
Email: info@oficinaturisme.ad
Oficina de turisme
Plaça de la Rotonda AD500
Aquest circuit circular de més de 1.000 metres de desnivell ens permet descobrir el sector de Claror-Perafita, dins del Parc Natural declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i també hi ha trams que segueixen els senyals del GRP.
Des de Prat Primer descendim cap al refugi de Claror on podrem sentir i, amb una mica de sort, veure marmotes. Des d’allà el camí segueix els senyals del GRP pel camí de l’estany de la Nou, on el pic Negre comença a fer-se present.
L’estany de la Nou és força particular, ja que, a diferència de la majoria d’estanys dels Pirineus, recull aigües fluvials. Es nodreix de les aigües freàtiques que corren pel subsòl i en surt un torrent cap al riu de Perafita, que fa que aquest mantingui sempre el nivell. És l’estany més meridional del Principat i també el més calent.
Sortida: Urbanització de La Comella (42° 29' 55",01° 31' 49").
Final: Urbanització de La Comella (42° 29' 55",01° 31' 49").
Desnivell: +1200 m / -320 m.
Dificultat: Difícil.
Distància: 7,1 km.
Temps: 4h 20 min.
Època: Finals de juny fins a finals de setembre
Situat al sud-est de la parròquia d’Andorra la Vella, Prat Primer és una ruta circular d’alt nivell degut al seu desnivell (més de 900 metres). S’inicia al berenador de La Comella i seguint la pista forestal i els rètols indicadors passareu pel bosc de Palomera: boscos caducifolis amb rouredes de roure martinenc, boix i sanguinyol, ocells com el pit-roig, el tallarol de casquet, la mera o la mallerenga blava.
A més, pel vessant per on discorre aquest itinerari, hi baixen el riu de La Comella, el de Forn i, obrint-se camí per una fantàstica vall glacial, el de Prat Primer. Tots aquests cursos fluvials formen part de la conca del Valira.
Ruta circular de quasi 25 km per descobrir la serra d’Enclar, ascendint pel vessant solell al Bony de la Pica i al pic d’Enclar i davallant per l’obaga de Sispony. Decobrireu els antics camins que unien els principals nuclis andorrans fins al punt de partida: Santa Coloma. Es recomana que només el realitzin persones amb bon nivell físic i coneixement de llargs recorreguts en terrenys irregulars i desnivells elevats.
Tot i no ser un itinerari molt conegut i per tant poc freqüentat, compta amb grans contrastos i transcorre per un tram del sender de gran recorregut GRP (Volta a Andorra).
La serra d'Enclar, situada al sud-oest d'Andorra, just a sobre d’Andorra la Vella, es diferencia força dels massissos que l'envolten. Està formada majoritàriament per roques metamòrfiques, principalment esquistos, que li donen una característica tonalitat rogenca. Aquest color contrasta amb el verd monòton de l'alzinar muntanyenc que s'estén al vessant solell.
Sortida: Carrer Major de Santa Coloma.
Final: Carrer Major de Santa Coloma.
Desnivell: +2.402 m / -947 m.
Dificultat: Difícil.
Distància: 24,6 km.
Temps: 9 h.
Època: Finals de juny fins a finals de setembre
La ruta de senderisme Tomb de Prat Primer té un cert grau de dificultat. Es tracta d’una ruta interessant, ja que es troba en una de les zones perifèriques o d'influència properes a la Vall Madriu-Perafita-Claror, el millor exemple de paisatge cultural d’Andorra i un de valor universal excepcional, per la qual cosa el 2004 la zona va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.
Per arribar al punt de partida, preneu la carretera de Comella (CS-101) des d’Andorra la Vella i seguiu-la fins que arribeu al kilòmetre 4. Gireu a la dreta a la intersecció de la zona residencial de La Comella Park. Arribareu a un petit estacionament on podreu deixar el cotxe. Al costat de l’estacionament hi trobareu un rètol per a la ruta de Prat Primer. (42º 29' 54.474", 1º 31' 49.6626")
El GR7 és una ruta de senderisme de gran recorregut, que travessa els Pirineus d'est a sud.
La ruta forma part del Gran Recorregut Europeu E4, que va de Grècia a Gibraltar. Al seu pas per Andorra, el GR7 té una longitud d’uns 40 km. S’endinsa al país per la Portella Blanca (2.521 m), procedent de França, travessa el Principat i continua cap a Catalunya en sentit descendent abandonant Andorra per la Farga de Moles (850 m).
Descarregar el mapa de refugis i GR aquí.
Tot i que és un port molt curt, és bastant dur degut a la seva inclinació i ha estat inclosa en programes de curses ciclistes de renom com la Setmana Catalana del Ciclisme, “La Vuelta a España” o el “Tour de France”.
Amb una inclinació mitja de 8,1% i una ascensió de 348 metres de desnivell, aquesta ruta ascendeix per tota la CS-101 fins arribar a 1.347, la part més superior de La Comella.
Totalment recomanat per la diversitat de flora i fauna que es troba durant el trajecte i per les espectaculars vistes que es troben a l'arribar.
Amb una inclinació mitja de 5,8% i un desnivell de 238 metres, la Ruta Cicloturística 17 arriba a La Comella des de la parròquia d’Escaldes-Engordany seguint tota l’estona la CS-101. Una ruta de dificultat moderada que arriba a 1.347 metres d’altura, a l'espectacular mirador de La Comella.
Una recompensa magnífica t’espera a l'arribar!
Aquesta és la localització amb més vies d’escalada de tot el país i es troba a 1.100 m d’altitud, al sud, sud-est. Ofereix 4 sectors d’escalada: Cementiri, Bigabloc, Esfinx i Santa Coloma i disposa de 72 vies. La roca per on s’escala és de granit, equipada amb parabolts i ancoratges amb químic.
Per arribar cal baixar l’avinguda Santa Coloma en direcció a Sant Julià de Lòria i girar per la carretera que va cap al cementiri. Des del racó dret del aparcament on es deixa el cotxe surt un camí que condueix fins a sota la paret.
A prop de Santa Coloma s’alça una impactant paret de granit de 150m d’alçada que consta de 29 vies (24 v. d’1 llarg, 13 v. Llargues) i que, amb orientació sud-oest, permet practicar l’escalada durant tot l’any en presència del sol que hi resplendeix tot el dia.
Està situada a 1.200m d’altitud i la zona està equipada amb parabolts. Per arribar-hi s’ha de baixar l’avinguda Santa Coloma en direcció a Sant Julià de Lòria i girar al Carrer Gil Torres on trobareu un camí marcat amb punts grocs.
Situada a prop d’Andorra la Vella, la Llastra de l’Obac és una roca calcària bastant plana envoltada de vegetació que orientada al nord-est disposa de 3 vies d’escalada i ancoratges amb químic.
Per arribar-hi s’ha d’agafar el camí del rec de l’Obac des de l’avinguda Tarragona; al cap d’uns cent metres comença el camí que porta a les vies.
Al peu del camí per pujar al Roc d’Enclar, en un bosc d’alzines i vorejat de riscos pronunciats, al qual s’accedeix des del carrer dels Barrers de Santa Coloma, surt també una via ferrada de 270 m de llargada, amb l’equipament necessari per assegurar un ascens emocionant. És indispensable dur casc, arnés, dissipador i calçat adequat.
És una via ferrada d’accés lliure, orientada a l'est i el seu cim està a 1.190 metres.
Aproximació: 15 min. Via: 2 h. Retorn: 40 min.
Per estades esportives curtes o per entrenar el pas d'altituds grans a inferiors, els esportistes tenen a la seva disposició les instal·lacions esportives d’Andorra la Vella, entre les què destaca la piscina olímpica del Centre Esportiu dels Serradells.
Les instal·lacions, combinades amb una infraestructura hostalera confortable i competitiva, fan d’Andorra la Vella un excel·lent centre esportiu internacional. A més, el clima de muntanya submediterrani i l’altitud a la què es troben l’Estadi Comunal, la piscina olímpica i les zones de marxa, són idonis per als entrenaments. També a pocs minuts de la ciutat es troben els dos dominis esquiables més grans dels Pirineus, una estació d’esquí de fons i tot un país per descobrir!
Andorra la Vella acull campus esportius internacionals com el Campus Nike, el Campus Laura Amorós de natació sincronitzada i els campus d’hoquei Okporters i Lluís Rodero.
Els Serradells es va construir el 1991, arran de la celebració dels Jocs dels Petits Estats d’Europa. Les seves instal·lacions han estat ampliades durant els darrers anys. Disposa d’una piscina olímpica, una piscina d’aprenentatge, una piscina exterior oberta a l’estiu que actualment no estan en funcionament arran de l'incendi que va tenir lloc l'any 2018. Hi ha també un pavelló cobert de 45 x 23 m, tres pistes d’esquaix, una de tennis descoberta i cinc de pàdel cobertes. També té un gimnàs de musculació, quatre sales de fitness, una sala de gimnàstica artística, una zona d’aigües i relax i una sala de tir de precisió. A més, hi ha un centre de medicina de l’esport i un aparcament.
Aquesta instal·lació, situada a l’avinguda de Salou, disposa d’una pista d’atletisme de sis carrers, un camp de gespa per a futbol de 100 x 65m, dues zones de salt de llargada, alçada i perxa i una zona de llançament de pes. També inclou una pista poliesportiva descoberta de 40 x 20 m i un pavelló cobert, també de 40 x 20 m. Té una zona d’aparcament i un bar com a serveis complementaris.
Aquesta instal·lació, situada al peu del col·legi St. Ermengol, disposa d’un terreny de joc de gespa artificial de 75 x 50m per a la pràctica de futbol 7.
Té dos camps laterals de 50 x 36m o bé un camp de 75 x 50m.
Veí del poliesportiu d’Andorra, va ser, l’any 1971, la primera de les actuals instal·lacions esportives construïdes a la parròquia. Tanmateix, el 22 de novembre del 2014 es va fer la inauguració del nou Estadi Nacional, amb una capacitat per a 3.315 espectadors, permetent la pràctica del futbol i del rugbi.
Aquest espai polivalent, situat a la baixada del Molí, permet la pràctica de diferents esports d’equip d’alta competició (bàsquet, voleibol, futbol sala, patinatge, etc.) i també la pràctica d’altres esports individuals, com la gimnàstica rítmica, el judo o el karate. A finals de setembre del 2014 va finalitzar la remodelació d’aquesta instal·lació, seguint els requisits d’adaptació de la lliga ACB.
Aquest espai multifuncional cobert, annex al poliesportiu d’Andorra, permet la pràctica del bàsquet, el futbol sala i el voleibol, així com altres esports individuals.
Aquesta instal·lació es troba vora el Centre de Congressos. El seu espai, de 35 × 15 m, està equipat amb un tatami per a la pràctica del judo, del karate i d’altres arts marcials i també de la gimnàstica.
Un entorn únic de 7.500 m2 d’infraestructura, 2500 m2 d’aparcament i 1250 m2 de zona verda per a l’organització d’esdeveniments esportius i socials. Un club Social on es podrà gaudir de les millors instal·lacions esportives del país, l’ambient de l’esport de raqueta i la presència de grans esdeveniments esportius i culturals.
Als baixos del complex esportiu Els Serradels es troba el Club Andorrà de Tir de Precisió.
A les seves instal·lacions es troben dues sales de tir; la primera, amb 13 llocs de tir a 25 metres de la diana, acull els entrenaments i les competicions amb armes de foc, ja sigui pistola estàndard, carrabina i pistola d’aire, pistola d’avantcàrrega, pistola de gros calibre i carrabina 22LR. La segona està dedicada al tir amb armes pneumàtiques amb 16 llocs de tir.
Per a tots els practicants de l’snow, freesqui o skate, la parròquia d’Andorra la Vella compta amb un espai on poder millorar, practicar i aprendre tots aquests esports amb la màxima seguretat.
És un recinte tancat amb accés tot l’any i indicat per a principiants, professionals, petits i grans.
Descobreix una gran quantitat de rutes a l'aire lliure, amb mapes offline i un seguiment detallat per GPS.
Planifica ara les teves activitats de muntanya!
Baixa-te-la per a:
L’app de seguretat que permet, que en cas d’emergència, l’usuari enviï la seva ubicació exacta als equips de rescat.
Baixa-te-la per a: