Turisme inclusiu
Avui dia, una societat considerada moderna no té sentit si totes les persones, amb independència de la seva condició física, sensorial, perceptiva o intel·lectual no tinguessin els mateixos drets i oportunitats.
Així, Andorra la Vella, capital moderna i eminentment turística, ha volgut, com també ho han fet la resta de parròquies del país, fomentar el turisme inclusiu apropant els seus atractius a col·lectius amb diverses discapacitats. I ho fa de manera telemàtica, per mitjà dels dispositius mòbils personals, amb la implantació de les aplicacions Parl’App i Blind Explorer.
El projecte Parl’App consta de plaques situades en diferents ubicacions com escultures, miradors o monuments entre d’altres. Les plaques contenen un codi QR l’escaneig del qual permet l’accés a la informació en llengua de signes i locució en català, castellà, francès i anglès. Les plaques també inclouen informació en Braille, i es troben a una alçada adaptada a les persones amb mobilitat reduïda.
Els codis QR Parl’App es troben també als miradors ecoturístics i als panells interpretatius “Natura en ruta”, que han estat renovats i dotats de plafons informatius en Braille i imatges en relleu. S’hi proporciona informació sobre el paisatge, la fauna i la flora de l’entorn.
Consulta el mapa per veure les diferents ubicacions.
Blind Explorer per la seva banda utilitza la navegació per satèl·lit per crear rutes GPS d’enorme precisió, permetent a les persones amb discapacitat visual gaudir del senderisme de manera molt més autònoma. Els sons 3D i les indicacions verbals guien les persones en la direcció correcta a seguir, podent escollir també el tipus de sons per adaptar-los a les preferències de cadascú.
Des d’Andorra la Vella es pot accedir fins a Ordino i tornar, o bé fer diferents etapes de la ruta.